Innan du gör en företagsfilm
Ska du beställa eller har du fått en beställning av en företagsfilm eller presentationsfilm? Undvik misstag innan, under och efter inspelningen.
Innan du gör en företagsfilm
Ska du beställa eller har du fått en beställning av en företagsfilm eller presentationsfilm? Hur ska man tänka? Var börjar man?
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på pinterest
Pinterest
Innan inspelning
Vad är syftet med filmen? Varför vill kunden, eller du, göra en film? Vilket problem är det vi försöker lösa?
- Vi vill anställa och hitta de bästa kandidaterna!
- Vi vill ha fler kunder till vår webbshop/butik!
- Vi vill ha fler kunder för våra tjänster!
- Vi vill nå ut med vårt varumärke!
- Vi vill ha innehåll till blogg/hemsida!
Om man har klart för sig vad målet är kan man lägga pusslet baklänges, och göra den film man faktiskt vill göra.
6 saker att tänka på i förproduktionen
1. Vem ska se filmen?
Att bestämma vilken som är ens optimala målgrupp kan hjälpa till att besvara vilken film man bör göra och var den ska visas.
2. Vad är innehållet?
Utbilda eller underhålla. Det är egentligen vad man har att välja på. Fundera på vad du tittar på när du är konsument. När man gör en film tävlar man mot allt annat som konsumenten kan titta på istället.
3. Vad är formen?
Intervjuer och klippbilder? Film av bilder och text?
4. Var ska filmen visas?
Även om man gör en allmän film om varumärket för hemsidan i första hand, kanske man senare vill använda den i annonsering.
5. Vad är filmens musik?
För att öka kreativiteten och bildtänkandet kan man hitta musik först. Med musik blir det tydligare hur filmen kan se ut.
6. Vad är filmens clickbait?
Vad är filmens hook? En titel som fångar uppmärksamhet. En bild med färgglad text på youtube. Hur skulle den kunna se ut för er? På youtube är nästan bilden och titeln prio ett, filmen prio två.
Inspelning
Även om man planerat det övergripande sedan tidigare får man ofta improvisera på plats kring:
Var ska vi filma?
Vad ska vi filma?
Hur ska vi filma?
Välja plats
Det är många olika parametrar som avgör vilken plats som är att föredra när man ska filma exempelvis en intervju. Bl.a. Ljus, färg på ljus, inredning och ljudnivå.
För att du ska slippa lära dig foto och komposition från grunden kan du tänka på följande:
Stort rum
Ett större rum blir nästan alltid finare än ett mindre rum. Du får avstånd mellan personen du intervjuar och bakgrunden.
Problemet med stora rum är att de ofta innehåller människor eller annat som låter.
Ljusfärg
Enkelt uttryckt:
Inomhusbelysning = Orange
Utomshusljus (dagsljus) = Blå
I normalfallet vill man ha samma färg på allt ljus som faller på objektet. Om man inte tydligt kan separera ljuskällorna. Så om man exempelvis har ett rum med dagsljus och taklampor man inte kan stänga av – kan man fundera på en annan plats.
Ljus
Vad är det för befintligt ljus i rummet? Kan man använda sig av ljuset utifrån och släcka taklampor? Eller kan man vippa persienner och använda inomhusbelysningen?
Ljud
Är det något som låter eller kommer låta under tiden man filmar? Går det att stänga av eventuell fläkt? Hur är ekot?
Mygga, boommic eller handmic. Vad ska man välja?
- Handmic är verkligen att rekommendera för nån som är ovan med ljudupptagning. Bara man håller koll på ljudnivån.
- Mygga kan vara lite krångligt i början. Men det passar bra till inspelningar där man filmar många intervjuer på olika platser.
- Boommic på ett stativ är det enklaste och mest tillförlitliga om man inte ska förflytta sig. Inga små kablar och man behöver inte fästa något på personen.
Intervju
Det är mycket att tänka på vid en intervju.
- Vad ska personen säga?
- Får vi fram det vi vill?
Innehållet är ju det allra viktigaste. Är personen nervös finns det några knep man kan testa. Ljudet är egentligen viktigare än bilden. Om man filmar bredvid personen men plockar upp bra ljud kan man göra en film helt med klippbilder och ljud. Ingen skulle tänka på det.
Som fotograf utgår man från: vad-blir-snyggt-i-bild. Men det är faktiskt inte det viktigaste.
6 saker man lätt missar
- Hur personen ser ut? Sånt som är enkelt ordnat om man ser det; Sitter slipsen helt snett eller har de en stor dammtuss på armen.
- Sladden till ljudmyggan eller annan filmrelaterad utrustning syns i bild!
- Glansig eller svettig hud – Matt puder löser det lätt!
- En fläkt som går igång under tiden man filmar.
- Någon som tänder taklampor som du hade släckt.
- Reflexer på glasögon – Enkelt löst genom att ljussätta mer från sidan och uppifrån.
Vad får man verkligen inte missa som filmskapare?
I slutändan är det bara 3 saker:
- Att kameran rullar.
- Att ljudet rullar.
- Att det är fokus på personen.
Resten brukar lösa sig.
Filma klippbilder
Klippbilder är bra för att kunna klippa upp och ge dynamik till en intervju.
Hur man ska tänka med klippbilder beror på vad man gör för slutprodukt.
För ett företag eller nån som gör sina första filmer är det bra tänka på att filma från olika avstånd. Så att man får både närbilder, halvbilder och helbilder.
Filma scener
Exempelvis ”Person A går fram till Person B som sitter vid sitt skrivbord och jobbar”. Och då täcker vi den i helbild, halvbild och närbild. Annars är det lätt att man bara filmar lösryckta bilder. Och det blir i klippningen sedan svårt att landa i någon situation.
Kamerarörelser
Ska man röra kameran kan man generellt tänka att kameran snurrar eller rör sig runt ett objekt snarare än att du snurrar runt med kameran.
Små långsamma rörelser upp/ner eller i sidled kan addera dynamik till en bild. Är man lite ovan kameraoperatör kan man enkelt göra det digitalt i postproduktionen.
Klippbildstips
Optimera för tid och energi
Om filmaren eller personen framför kameran är trött och uttråkad kommer inte resultatet bli speciellt bra.
- Filma handhållet. Då kan man filma 3 klipp på samma tid som det tar att filma 1 klipp med stativ.
- Filma med zoom-lins. För att undvika att byta lins och behöva planera varje bild.
- Skala bort utrustning som tar för mycket tid.
Jag filmar mycket slow motion. Oftast tycker jag att klippbilder till företagsfilm funkar bättre i slow motion.
Videoredigering
https://www.youtube.com/watch?v=4sXhn5kEYdU&tFör en företagsfilm bestående av intervjuer, klippbilder och musik – börjar jag med att sortera allt filmat material i olika mappar i Adobe Premiere. Det ger struktur i projektet och jag får en överblick på vad jag har att jobba med. Se vår instruktionsvideo ovan.
Om musik inte är bestämt sedan tidigare börjar jag lyssna igenom musik på Adobe Elements. Eftersom jag har materialet färskt i minnet får jag idéer om hur filmen kan klippas när jag lyssnar på olika låtar.
Grundklippning
När jag har hittat rätt låt drar jag in varje intervjuklipp på en separat tidslinje, klipper bort frågorna och strukturerar varje separat svar för sig. Det är bra att färgkoda svar för att det inte ska bli kaos. Även här tänker jag på hur filmen ska klippas.
Outline
Jag lägger in de bästa svaren och tajmar dem till musiken. Här blir det en del pusslande. Jag lyssnar bara på ljudet för rätt tajming och story, och bortser från bilden.
Filmklippning
När outlinen är klar börjar jag dra in klippbilder för att täcka luckorna i outlinen och för att förhöja storyn. Har man filmat scener med sina klippbilder brukar det hjälpa att utgå från dem. Några bilder från Scen 1, några bilder från Scen 2 osv. Sedan kryddar man det med lite bilder som inte hör till någon specifik scen.
Texter
Ett par texter med fin font, genomgående under filmen, gör att nästan alla filmer känns mer professionella.
För Facebook, Instagram och Twitter lägger jag till rubrik mot bakgrund, och underttextning mot bakgrund. Det handlar om att sticka ut från annat i flödet. Olika färger och textstorlekar hjälper till!
På Youtube och Linkedin använder jag bara vanliga undertexter. Tänk på att många konsumerar video utan ljud så undertexter är ett måste.
Export
Filmen är klar! Oftast klipper jag en version i 1920×1080 och duplicerar tidslinjen, ändrar till andra format och finjusterar alla bilder och texter.
För Youtube och Linkedin exporterar jag
En 16×9-version. Oftast 1920×1080 – FullHD.
För Instagram, Facebook och Twitter
En 1×1, oftast 1080×1080.
På Twitter får en video vara max 2 minuter och 20 sekunder. Den maximala filstorleken är 512 MB. Jag försöker hålla videon under 15 MB då jag har märkt att kvaliteten ibland växlar när filen är större.
För Stories och IGTV
9×16, 1080×1920.
Hoppas detta hjälper dig med din nästa företagsfilm eller filmproduktion. Kika gärna på våra övriga blogginlägg för mer filmtips!